Tuesday, October 20, 2009

ยากิโทริ-ไก่ปิ้งเสียบไม้


ไก่ปิ้งเสียบไม้ อาหารคลาสสิกของญี่ปุ่น ไก่หมักในทาระ (tare หรือยากิโทริซอส เป็นซอสบาร์บีคิวสไตล์ญี่ปุ่น มีกลิ่นหอมฉุนและรสหวาน) พริกญี่ปุ่น (Piman Capsicums) มีขายในซูเปอร์มาร์เก็ตญี่ปุ่น ลักษณะเป็นพริกเม็ดเล็ก สีเขียวยาว แต่กลิ่นหอมมาก

เครื่องปรุง
• ซอสถั่วเหลืองญี่ปุ่น 60 มล.
• เหล้าสาเก 75 มล.
• เหล้ามิริน 75 มล.
• น้ำตาล 3 ช้อนโต๊ะ
• ขาไก่ถอดกระดูก 4 ขา
• พริกญี่ปุ่น 2-3 เม็ด

วิธีทำ
1. วิธีทำยากิโทริซอส ให้ผสมซอสถั่วเหลือง เหล้าสาเก เหล้ามิริน และน้ำตาลเข้าด้วยกันในกระทะท้องแบน นำไปเคี่ยวใช้ไฟอ่อนจนซอสเริ่มเหนียวข้น รอให้น้ำซอสลดจนเหลือประมาณ 100 มล. เทใส่ชาม แล้วพักไว้ให้เย็น

2. ลอกเอาหนังไก่ออก (ถ้าไม่ชอบ) หั่นเนื้อไก่ให้เป็นชิ้นสี่เหลี่ยมลูกเต๋าขนาด 2 ซม. จากนั้นหมักไก่ในน้ำซอสปริมาณ 1 ช้อนโต๊ะ นานประมาณ 30 นาที ระหว่างนั้น แช่ไม้สำหรับเสียบไก่ในน้ำสะอาดทิ้งไว้

3. หั่นพริกเป็นสี่เหลี่ยมลูกเต๋าขนาด 2 ซม. บีบเนื้อไก่สำหรับเสียบไม้ สลับกับเสียบพริก (ตามต้องการ) แล้วนำไปย่างด้วยไฟร้อนนาน 4-5 นาที พลิกกลับไปมาประมาณ 1-2 ครั้ง ทาเนื้อไก่ด้วยยากิโทริซอสใน 3 นาทีแรกของการปิ้งเท่านั้น ยกเสิร์ฟขณะร้อน

คำแนะนำ คุณสามารพใช้ยากิโทริซอสในการหมักตับไก่หรือปีกไก่ได้ก่อนจะเสียบไม้และนำไปปิ้ง เพื่อความหลากหลาย ลองเสียบผักเรียงกันเป็นแถว เช่น หน่อไม้ฝรั่ง กระเทียมญี่ปุ่น และเห็ดก็อร่อยดี เพิ่มสีสันชวนกิน

2 comments:

thai-food.in.th said...

If you’r planning on visiting Thailand or you’d like to learn how Thais enjoy their own food, try visiting the website, www.thai-food.in.th.  It is only just beginning but I think you will eventually find it to be a great resource to learn about eating in Thailand.  They include a new forum where they visit stalls, stands and restaurants around Thailand giving you a face-to-face look at how
Thank you very much. This forum very useful information.

Thais and others enjoy Thai food.  They even say that they will be getting some recipes from popular places for particular dishes.

Webmaster said...

Additional,

Thank you very much. The informaton was very nice and the service was excellent.

I hope you can take the time to visit the website, www.thai-food.in.th. It is only just beginning but I think you will eventually find it to be a great resource to learn about Thai food basics and beyond.

No one can argue about the popularity of Thai food today. From Tokyo to Toronto and all places in between you will find, at the very least, one restaurant serving the increasingly popular fare. Simply peruse your local bookstore’s cooking section and you’ll find multiple titles dedicated to Thai food. Why such great interest in the dishes of this small country located at the center of Southeast Asia? Inside the website www.thai-food.in.th we will try to explain the phenomenon by bringing you the depth of Thai cuisine. This includes the regional differences among similar as well as varying dishes. We hope you will learn the amazing variety that exists from the spicy grilled Laps in the North to the smooth and fiery Gaengs in the South. 

In addition to exploring the basics of Thai food, www.thai-food.in.th will provide helpful explanations of Thai ingredients including the various herbs, fruits and vegetables that are common to the tropical country. We’ll teach you about naturally sweet Thai desserts and the common Thai beverages that accompany Thai food.

As the website grows, we’ll be adding recipes so you can try your hand at creating exotic Thai dishes as well as bringing you on a face-to-face journey to stalls, stands and restaurants around Bangkok and the country so you can see, first hand, how the Thais enjoy their unique and complex cuisine. We’ll include some of the most popular places to find particular Thai dishes and, hopefully, get a couple of secret recipes along the way.

I hope you can take the time to visit our website, www.thai-food.in.th. We are only just beginning but our hope is that, as time goes by, you’ll find it to be a great resource. We hope that whether you are just beginning your exploration of Thai food or you are looking to expand your understanding, you will find what you need at www.thai-food.in.th.